Kategorier
dokumentär podd radio

Ny dokumentär: Historien om nödkalendern Sunes jul

Idag är det premiär för SR P4 Dokumentärs serie ”Älskade julkalender” och där jag gjort avsnittet om nödkalendern Sunes jul.

Sunes jul satte avtryck hos en hel generation, men vägen dit var allt annat än spikrak. Skådespelare plockades bort och manus skrevs på rekordtid och lucköppningen väckte reaktioner på andra sidan atlanten.

Ja visst är Peter Haber med! Han gjorde ju rollen som pappa Rudolf och använde sin mest seriösa sida för att det skulle bli så där tokroligt. Jag var jättenervös inför intervjun med Peter men han var jättesnäll. Och tack restaurang Krukan att ni ville sänka volymen under intervjun.

Det är i början på 90-talet och Barna Hedenhös ska visas som julkalender. Men något skaver i produktionen, det blir för dyrt och komplicerat och med mindre än ett år kvar till premiär står SVT utan julkalender. Men på ett kontor i TV-huset står det en pärm märkt ”Goddagenspärmen”. Avsändaren är författarkusinerna Anders och Sören i Örebro. Kanske finns räddningen i pärmen?

Sören Olsson intervjuades i Bollnäs. Men 1991 bodde han och Anders i Örebro. ”Kan dom där kusinerna från landet verkligen sy ihop en kalender?!”

Sunes jul hade premiär i december 1991 och än idag snurrar klipp med pappa Rudolf och lillebror Håkan på sociala medier och SVT play. Vad var det egentligen som fångade publiken?

Sunes mamma Karin – aka Carina Lidbom! Som först tackade nej till rollen…

Hör historien om nödkalendern Sunes jul, en historia präglad av stress, tillfälligheter, upprörda präster och reaktioner på andra sidan atlanten. Och om Ingmar Bergmans oväntade påverkan i produktionen.

Medverkande:
Sören Olsson, författare som tillsammans Anders Jacobsson skrev manus till Sunes jul

Stephan Apelgren, regissör

Hannes Holm, då biträdande dramachef på SVT

Peter Haber, skådespelare

Carina Lidbom, skådespelare

Gabriel Odenhammar, skådespelare

Caroline Cabot, författare

Uddevallaprofilen och julkalenderoraklet Caroline Cabot är självklart med genom hela serien. Här från intervjutillfället i Uppsala.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *