Kategorier
podd Sveriges första podcast

Avsnitt 7: Besynnerliga farkoster i luftrummet

På ett av banden som Peter Apelgren hittade på loppisen på Hisingen står det UFO på. Vår man, Herbert Lindblad, var en amatörradiofantast och kommunicerade med omvärlden via amatörradio, det vet vi. Men han verkade också intresserad av ufon eftersom han spelade in en slags nyhetssändning som sändes på 80-metersbandet.

Vem är det som pratar på Ufo-bandet?

När jag lyssnade på bandet för första gången så hör jag någonting helt annat än Herbert sävliga och långsamma snack. Jag hör en pigg västgöte som pratar övertygande om ufo-observationer, han använder retoriska knep och han ”går genom rutan” som man säger i tv-världen.

Men vem är det som pratar på bandet? Vem kontaktar man i Sverige om man har en fråga om ufon? Clas Svahn så klart, journalist och engagerad i föreningen UFO-Sverige . Han berättar för mig att det är Henry Svensson vi hör på bandet (inspelat 1977). Ufo-fantast och en av Clas bästa vänner. I detta avsnitt får vi höra Henry Svenssons fantastiska ufo-prat som varvas med en intervju med Clas Svahn. Vi får höra ett stycke svensk ufo-historia från Mariestad, om nyhetssändningar på 80-metersbandet och om saft och bullar i en Mercedes.

Henry Svensson him self. Foto från Clas Svahns samlingar
Journalisten och ufo-experten Clas Svahn.
Henry med sina radioprylar. Foto från Clas Svahns samlingar

Musiken du hör i avsnittet är gruppen Råå, här kan du höra hela låten:

2 svar på ”Avsnitt 7: Besynnerliga farkoster i luftrummet”

Javisst är Henry känd i amatörradio kretsar. Han höll varje vecka i stort sett en utsändning om ufo och sina iakttagelser samt intervjuer med folk som hade saker att berätta. Han hade en detektor på sitt tak som skulle varsko honom osv. Samma som Göteborgaren har jag lite info om detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *