Kategorier
podd Uncategorized

Testa först och publicera sen

Klockan är 16:42 och det är lördag eftermiddag. Då ringer det på min telefon, numret är okänt för mig men jag är för nyfiken för att inte svara. Jag svarar med mitt namn och i andra änden hör jag en svag röst som säger ”Ja hej, hur startar man en podd?”

Hmm, det är också en fråga att få en lördagseftermiddag strax före att middagen ska lagas! Jag tackade för förtroendet och personen skulle ringa mig på måndag för att prata mer. (Det har personen dock ej gjort.)

Nåväl. Det var ju en bra fråga. Hur startar man egentligen en podd? Tja, det finns ju en massa att tänka på, innehåll, teknik, distribution, marknadsföring.

Jag hör ofta argumentet att ”det är bara att köra igång!”. Visst, det är kreativt och en inspirerande tanke, sätt dig ner med en mic och spela in och lägg ut. Men låt mig säga: mja.

Jag vet inte hur många poddar jag ramlar över som har en hyfsat bra tanke, det är ett innehåll som kanske kan locka mig. Jag trycker på play och kör igång. Det första som ibland möter mig är två personer som är fnittriga och nervösa och ursäktar för ljudkvalité, att dom är oerfarna, att detta är nytt för dom. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av ett konkret tips:

Det finns en ganska naturlig utvecklingskurva för en nystartat podd, i podden Podgeek har det sagts att man helst vill glömma de 10 första avsnitten… De menar att det tar ett tag att lära sig teknik, att prata inför en mic, att hitta ämnen och format.

Mitt förslag är att du gör tvärtom. Sätt igång och spela in och labba med format, ton och teknik, men låt materialet ligga i din byrålåda. Testa testa testa och gör dessa tio avsnitt för dig själv och närmast sörjande. Då hinner du bli varm i kläderna och göra de vanligaste misstagen. Sen är du reda att spela in ditt första avsnitt som du kan publicera. Då kommer dina lyssnare möta en mycket proffsigare podd och chansen att lyssnaren kommer tillbaka blir större.

Testa först, publicera sedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *