Kategorier
Uncategorized

Efterlysning: En svensk man på resa

UPPDATERAD 14 dec! Fler ledtrådar längre ned i inlägget

Det är tidigt 90-tal och Peter Apelgren hittar ett gäng kassettband på Myrorna i Göteborg. Inspelningarna innehåller en massa ljudliga små dagboksanteckningar då mannen gör resor runt om i Sverige i sin bil. Han berättar om väder och vind, vad han dricker till maten (oftast en kopp med mjölk) och hur han har kört under dagen. Mannen berättar ytterst lite om sig själv.

Peter tycker inspelningarna är underhållande och tar med sig dem till Stefan Livh och Tomas Tengby som då är programledare för Morgonpasset i P3 som då sänds från Göteborg. De spelar upp små klipp i radion och nu får hela svenska folket fascineras av mannens triviala ljudnoteringar – en slags blandning av en blogg och en podd, förmodligen världens första.

Stefan Livh och kompani försöker genom radion och i efterlysningar i tidningar få reda på vem mannen är. Men de misslyckas.

Under coronavåren 2020 dyker det upp en ny grupp på Facebook. En grupp om det smått legendariska radioprogrammet Rally i P3 som ju leddes av Stefan Livh. Stefan har börjat lägga upp klipp på sin Youtube-sida och bland klippen återfinner man ”En svensk man på resa” – utvalda klipp från mannens kassettinspelningar. Lyssna i nedanstående Youtube-klipp:

Jag och Stefan mailar och talar på telefon under våren och sommaren. Stefan har endast spelat upp en bråkdel av mannens inspelningar. Det finns en hel drös med kassettband i hans ägo. En dag hör Stefan av sig och säger att jag kan få kassettbanden. Och här är dom!

Artikel med Stefan Livh och Peter Apelgren.

Min plan är att göra något ljudligt av dessa ljuvliga inspelningar. Och härmed tar jag vid där Morgonpasset misslyckades.

VEM VAR MANNEN?

Ledtrådar:
– Förmodligen levde han ensam
– Bodde på Slottsskogsgatan i Göteborg.
– Har släktingar begravda vid Holms kyrka i Mellerud
– Håller på en del med amatörradio (bland banden finns en inspelning av amatörradiotrafik. Lyssna här
– Var även på en bussresa till Zell am See
– Pratar ibland om Floberg, Gösta, Greta och Elsa – kan det ha varit kompisar eller släktingar?

HÖR AV DIG om du har den minsta ledtråd. maila: radiojournalist@gmail.com

Alla Stefan Livhs uppladdade inspelningar finns här:
En svensk man på resa – I Mobergs fotspår
En svensk man på resa – Zell am See del 1
En svensk man på resa – Zell am See del 2
En svensk man på resa – Dals Ed del 1


17 svar på ”Efterlysning: En svensk man på resa”

Hej kul att du fått banden, brukade lyssna med stor uppskattning när dom sände avsnitt på radion genom åren. Jag fick fram genom hans detaljerade ljudanteckningar att han borde utgått från Partille. Spelade av en mängd avsnitt till min egen bandare men tyvärr försvann det bandet, är mycket glad att original banden finns bevarade och att du kanske delar med dig av klippen
Joacim

I radioamatördialogen så nämns ett antal call signs: SM7GP, SM7ZW, SM7AKD och SM7PEB. Om det finns något datum på inspelningen så har dessa garanterat loggar på vilka som var med i samtalet. Google ger namn på några av dem. Det kan vara en start.

Jag har rapporterat rättså grundligt vilka som är med i den inspelningen men eftersom vår man bara lyssnar så anser jag att det inte ger något. Jag tror däremot att amatörradio är ett bra spår men då måste Peter leta fram en inspelning där vår man är aktiv och sänder. Finns indikationer på att det finns sådana partier i de klipp som funnits i P3 men de är bortklippta.

Hej Eric! Fint att du är med och försöker knäcka gåtan. Jag håller på och går igenom flera kassettband men tyvärr så har mina kassettdäck ramlat ihop, har köpt ett nytt och väntar på det. Så smånigom kommer det fler ledtrådar. Det är jag säker på. /Peter

Svara

Om du kan uppskatta en ungefärlig tid då han bodde på Slottsskogsgatan borde man väl genom Skatteverket kunna få ut en lista på manliga ensamhushåll. Det kräver nog att man har tur att få prata med en bra handläggare, men de borde ju åtminstone kunna säga om datan finns alls. Sen korskör du de namnen med personer begravda vid Holms kyrka, borde väl finnas register över begravda där och hoppas på att efternamnen är samma.

Hej Peter!
Jag heter Bertil Bengtsson, med callsign SM6AAL, jag hade ofta kontakt med Herbert SM6NP, jag kände igen rösten direkt när jag lyssnade på bandet, en gång hade jag kontakt med Herbert från hans bil, då stod han nånstans ute i Askim, själv bodde jag nära Slottskogsvallen i Frölundaborg, även inspelningen med radioamatörerna hade jag kontakt med, särskilt SM7ZW nere i Höllviken hälsade jag på något år innan han gick bort (S.K.) silent key som vi säger på amatörradiospråk.
Verkligen roligt att dessa band har sparats åt eftervärlden, jag har en två timmar lång inspelning med Erik Bergsten SM6DGR, som gjordes en luciadag nån gång på slutet av 60-talet.
Hjärtliga hälsningar Bertil /SM6AAL Bollebygd

Hej och vad spännande!

Är alla kassettband digitaliserade eller vad är tanken? Vore ju otroligt tråkigt om denna skatt gick förlorad.
Finns allt tillgängligt för allmänheten eller vad är planen med ljudfilerna?

Detta låter som en fantastisk pod som skulle gå varm hemma. Både jakten på mannen men även hela avsnitten.

Tänk, vara för några veckor sedan pratade vi om En man på resa och hur fascinerande det var att lyssna på. Längtade efter dessa radioinslag när de sändes, minns dem med värme och förundran.
Och så får jag nu läsa i GP att dom finns på nätet och att ni gör ett nytt försök att få fram vem han är/var, fascinerande!
Önskar stort lycka till och ser framemot dokumentären!

Hej, som släktforskare har jag tillgång till bland annat 1975 års befolkningsregister och där kan man se att 1975 bodde det 1236 personer på Slottsskogsgatan i Göteborg. Filtrerar man på män och ålder mellan 30 och 60 så blir det 215 så det blir inte helt lätt att hitta den man söker.
För att gå vidare vore det ju bra med en ledtråd om hur gammal den efterspanade mannen var 1975.

Jag mailade Sverges Radio tidigare i vinter och efterfrågade info. om dessa inspelningar vad det kunde vara för program. Kommer ihåg att jag tyckte de var underfundiga. Men dom kunde inte hjälpa mej med så lite information jag hade om programmet, kul att jag nu iaf. fått ett namn på programmet.

Går det att lyssna på alla kassetter någonstans ? Jag hittar bara 4 av hans resor och lyssnar på dom om och om igen varje kväll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *