Kategorier
radio

Uppmärksamhet kring fyrserie i P1

Igår medverkade jag i P4 Kalmar och pratade om ett av avsnitten i serien ”Svenska fyrar” i P1, nämligen det avsnittet om Ölands södra udde Långe Jan. Hör ett kort sammandrag av snacket här nedan.

Serien har tidigare uppmärksammats i P4 Extra och så småningom i Mariestadstidningen samt i Svenska fyrsällskapets tidning Blänket.

Nu på lördag Svenska fyrar om fyrskeppet Almagrundet, om hur det var att leva och arbeta ute på ett fyrskepp. Bland annat fick jag träffa Inger Wahlund som berättade om sin farfar som jobbade på Almagrundet. Det blev en mycket intressant möte och jag fick bjuda på en röst från radioarkivet…

Inger Wahlund och hennes farfar Gustav Adolf Jansson som tjänstgjorde en period på Almagrundet fyrskepp 2B. Från avsnittet som sänds 16 juli.
Almagrundet från tiden när det begav sig… Foto: Lotsverket.

I avsnittet om fyren Franska stenarna berättar jag om hur man byter ut en förbrukad ledfyr mot en modernare i plast. Tanken är att den ska vara mer underhållsfri och att sektorerna ska vara skarpare. I avsnittet berättar jag också om dramatiken kring ångaren Södra Sverige som gick läck på grundet i slutet på 1800-talet och som bärgades med en ny metod…

Mikael Arvidsson, skeppare på underhållsfartyget Fyrbjörn, i Sjöfartsverkets regi.
Den gamla fyren, från 1916, får vila på Fyrbjörns däck innan den ska arkiveras…
Den nya plastfyren på plats. Arbetet har gått bra hälsar skepparen på plats.
Har jag sagt att jag har ett lyxigt jobb?!

Alla foton: Peter Gropman.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *