Kategorier
ljud podd

Poddmatchen: Zoom H8 vs. Zoom Podtrack P4

I det senaste avsnittet av podden Podgeek redogjorde Per Olof Arnäs förtjänstfullt för skillnaden mellan Zoom och Zoom. Numera är ju videokonferenssystemet Zoom vida känt. Men för mig är Zoom främst förknippat med olika gitarrpedaler och på senare år även ljudinspelare som passar bra att använda till radio- och poddproduktion.

Själv använder jag flitigt min Zoom H6, en slags multiinspelare. Zoom har byggt en egen typ av micingång (mic capsule) som endast passar Zooms micar. I H6-paketet ingår en så kallad MS-mic och en stereomic, men man kan även köpa till andra micar och grejer till uttaget, bland annat en shotgun-mic. Men det fina i kråksången är att Zoom H6 även har fyra ingångar för XLR eller stor tele. Detta gör att jag kan använda Zoom H6 som en vanlig reporterinspelare men även som en liten mixer om behovet finns, praktiskt när jag exempelvis gör längre poddintervjuer, som till exempel här. Jag gillar H6 för dess breda användningsområde, och för ljudet givetvis. Man får väldigt mycket bra ljud för en förhållandevis låg peng.

Den senaste tiden har Zoom kommit med en rad nya produkter som passar för poddare och ljudkreatörer. Låt mig reflektera kring dessa nyheter ur ett poddperspektiv.

I början av sommaren lanserades Zoom H8, eller rymdskeppet som jag väljer att kalla den. Den ser väldigt…stor och klumpig ut! Dels har den den speciella micingången som vi känner igen från H6 och dess föregångare men den har också 6 ingångar för externa micar. Vem har 6 gäster med sig i en podcast…? Det som förvånar mig med H8:an är att man inte gjort det enklare att spela in telefonare eller koppla upp videosamtal, speciellt nödvändigt i dessa pandemitider.

Zoom H8 – eller rymdskeppet. Alt: Hjälp den anfaller! Foto: Från Zooms hemsida.

Nja, H8:an verkar inte vara en jättebra lösning för en poddare som vill ha en enkel inspelare, den här produkten är en kompromiss mellan användningsområdena spela in en podd, spela in musik och ”fältinspelning”. Visserligen finns det knappar som man kan spela upp jinglar ifrån, det är en kul funktion för att skapa en live on tape-känsla under en poddinspelning, men jag tror H8:an har alldeles för många knappar och funktioner, det blir för mycket för en amatörpoddare att ta in helt enkelt.

Men lite senare under sommaren 2020 var Zoom i farten igen. Denna gången lanserade de Zoom Podtrak P4. En ganska liten inspelare helt dedikerad åt poddinspelningar på plats, eller ”on location”. P4:an har inga specialmicingångar som på H6 och H8 och är inte tänkt att fungera som en reporterpryl på fältet. Den har fyra XLR-ingångar för micar, fyra olika utgångar för hörlurar med individuella reglage, alla medverkande kan alltså bestämma själva vilken styrka de vill ha på sina lurar. Den fiffigaste funktionen är ändå telefoningången där man kan koppla in en iphone eller liknande tillsammans med en så kallad TRRS-kabel. Och det ska även gå att koppla in videosamtal. Smart Zoom! Här har de verkligen tänkt till och skapat en produkt som är anpassad efter rådande förhållanden, fler och fler poddare vill ta in gäster på distans och vill göra det på en enkelt sätt, utan att rådgöra med en ljudingenjör. Det finns 1000 olika lösningar för att spela in gäster på distans, men det krävs lite googlande och pyssel.

Zoom Podtrak P4. Bild lånad från Zooms hemsida.

Som ni ser på bilden finns det även små knappar, märkta A,B,C,D och dom är till för att spela upp jinglar under en inspelning. Jag gillar det tänket, att göra det live on tape. Låtsas göra liveradio.

Nu ska vi i sanningens namn säga att jag inte testat P4:an själv. Men produkten ser väldigt bra ut på pappret.