Kategorier
dokumentär

Premiär för ”Mysteriet med Kassettmannen” i P4 Dokumentär

Släppdag! Äntligen är ”Mysteriet med Kassettmannen” ute! Finns nu ute som podd på SR Play. Eller lyssna här:

Baserat på dem 10 kassettband som hittades på en loppis av Peter Apelgren år 1993 så är det med största sannolikhet Herbert Lindblad som hörs på banden.

Jag ska inte ta på mig äran helt själv. Jag har mitt privatspanarteam att tacka. Eric, Joacim, Fredrik, Mats och Björn! Tack!

Trailer gjord av Sveriges Radio.

Men vem var egentligen Herbert Lindblad? Vet vi egentligen så mycket mer? Han var uppenbarligen intresserad av radiokommunikation och var en pionjär inom teknik och han var radiospanare under andra världskriget (!). Ogift, barnlös och verkade leva ett stillsamt liv. Varför spelade han in sig själv? Vad hade han tyckt om att bli ett radiofenomen? Hur gick hans innersta tankar?

Jag passade på att ställa dessa frågor till Anders Nilsson i Kvänum. En farbror på över 80 år som är släkt med Herbert. Han tror att Herbert gjorde en slags ”dokumenterande insats” då han spelade in sig själv.
Och denna dokumentation, denna ljuddagbok, blir något som vi nutidsmänniskor kan spegla oss i, att kika in i en svunnen tid. Något att skratta åt, något att fascineras av, något att underhållas av.

Och vad hade Herbert tyckt om att vi sänder ut hans ljuddagbok, både nu och i Morgonpasset på 90-talet? Det är ju ändå hans dagbok vi publicerar. Jag ställde frågan till Anders:

”Jag skulle gissa… Om du frågar honom skulle han vara lite blygsam och säga ja men det är väl inget att göra om, men innerst inne skulle han nog uppskatta det, det tror jag”

Det finns nog en Herbert i varje släkt. Ni vet den där ogifta mannen som dyker upp i en beige jacka på alla släktkalas. Hälsar artigt men tar knappt nån plats i sammanhanget. Startar inga konversationer. Sitter för sig själv. Lite eljest.

Undertecknad under arbetet med dokumentären. Det ringdes MÅNGA samtal. Vissa mer lyckade än andra.

Jag pratade med en kollega häromdagen och han sa så här: Ja så där är min morbror! Han säger inte så mycket på kalasen och brukar somna i ett hörn.

Exakt så. Lite mystisk, ingen känner egentligen släktingen på riktigt. Och kanske var hans inspelningar ett sätt att lära känna den där avlägsna släktingen, förstå vad som pågick bakom kulisserna.

Herbert Lindblad maskerad. Lyssna på dokumentären för att få hela bilden 🙂

Och vad pågick då i Herbert Lindblads liv? Faktiskt inte så mycket. Han åkte runt och semestrade i diverse skogsdungar och lagade fiskbullar med förkokta potäter. Till efterrätt tog han inlagda päron. Och kaffe på det, med en kopp mjölk till. Ibland lyssnade han på radio, ibland på amatörradiokollegor som han fick in på kortvåg. Ibland satt han bara på en stol mitt i skogen och tittade rakt ut i intet.

Gott så.

Några av Herbert Lindblads kassettinspelningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *